Hoppa till innehåll

Om cykling

Vi har blivit experter på att mäta våra prestationer. Speciellt tänker jag på idrottare och motionärer. Vi mäter steg, puls och kalorier. Kadens dvs. trampfrekvens per minut hör till ett av cyklingens centrala hemligheter. Vanligtvis är det ingen som ägnar sig en större tanke på trampfrekvensen under sin tur till affären, jobbet eller skolan. Men en optimal kadens för cyklisten vidare, kilometer efter kilometer.

Alla som regelbundet tränar någon sport eller motionerar vet vad som håller igång motivationen. Du vet, adrenalin, endorfin och allt det där. Men cykling då? Vad är det som är så speciellt med det då? Vad är det för fel på mig? Jag som cyklar mellan 60 och 150 km per gång, flera gånger i veckan. Kadensen min vän, kadensen.

Cyklingen har varit min favorit sport sedan länge. Och att hålla ett öga på kadensen. Det är omöjligt att beskriva den upplevelse då tramporna gör sin mjuka, nästan ljudlösa runda i 80-100 varv i minuten. Farten, vinden, kampen och smärtan i benen får också duga. Men det måste nästan förstås inifrån, med dithörande traditioner och kultur. Forza Velo.

Att cykla i en klunga med likasinnande motionärer med dold tävlingsinstinkt och som drar upp till en hisnande spurt är likt musikens kadens. De vackra avslutande tonerna och fraserna i stycket. Fast musiken lämnar jag nog till andra.